In de jaren zeventig ging Oeganda gebukt onder het dictatoriale regime van de ongeschoolde Idi Amin. Naar schatting zijn er tijdens zijn leiderschap 200.000 tot een half miljoen inwoners vermoord. In 1972 besloot Amin dat alle Aziaten het land moesten verlaten, omdat zij economische posities bekleedden die échte Oegandezen hoorden te bemannen. Op dat moment woonden er in Oeganda zo’n 75.000 Aziatische Oegandezen, met name Indiërs. Zij hadden zich tijdens de Britse kolonisatie in Oeganda gevestigd en hun kinderen en kleinkinderen woonden hun hele leven al in Oeganda. Zij waren naar eigen zeggen ook échte Oegandezen. Door het wegsturen van alle Aziaten stortte de economie van het land in elkaar.

Oeganda, 1972 - Daar staat ze dan op het vliegveld in Entebbe: 19 jaar oud en op de vlucht met één ingepakte tas. Kubra, een forse Indisch–Oegandese, had nog nooit van Nederland gehoord. Ze heeft net gehoord dat het daar kan sneeuwen. Dat vertelde haar zus, die haar vooruit is gegaan. Haar andere broers en zussen hebben hun toevlucht gevonden in Engeland en Kenia.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.