Het is 6 augustus 2008: moslima Noorashikin Lim Abdulla krijgt vandaag de uitspraak te horen in haar proces tegen de staat Maleisië waarin zij vecht om zich vanuit de islam te kunnen bekeren tot het christendom. Zij hoort deze dag dat zij het proces verloren heeft en dat zij zich niet kan bekeren tot het christendom. Ze is niet de enige die aanloopt tegen het strenge islamitische bewind in Maleisië op het gebied van religie.

Wanneer wordt rondgevraagd op een universiteit in dit land, blijkt dat vele studenten vrienden hebben die in stilte in niets geloven. “Veel van mijn vrienden zijn atheïst. Uit angst voor vervolging zijn zij voor de buitenwereld echter moslim. Zelfs familie wordt vaak in onwetendheid gehouden”, aldus een student die anoniem wenst te blijven. Anderen zijn het niet met het geloof eens, maar houden liever hun mond uit angst voor de gevolgen van hun afvalligheid.

In Maleisië wordt gebruikgemaakt van twee rechtssystemen, die elkaar regelmatig dwarsliggen. Er bestaat het shariarechtssysteem, dat geldt voor moslims, en het seculiere rechtssysteem, dat geldt voor de rest. Maleisië, een land dat in haar grondwet het recht op vrijheid op godsdienst heeft opgenomen, worstelt tot op de dag van vandaag met de toepassing van deze wet, die strijdig is met regels van de sharia. Hoewel in Artikel 11 van de grondwet staat dat men het recht heeft op vrijheid van godsdienst, kan men in Artikel 3 van de federale grondwet lezen dat de islam de hoofdreligie van Maleisië is, een land dat voor het overgrote deel uit moslims bestaat. In de sharia staat bovendien dat geboren moslims zich niet kunnen bekeren tot een ander geloof.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.