Geconcentreerd, langzaam en met veel zelfbeheersing danst Theea Prayitno op de Javaanse muziek. Ze draagt een knot en haar traditionele kleding zwiert om haar lichaam heen. De 19-jarige Theea heeft van huis uit de Javaanse etiquette meegekregen. Maar door de modernisering krijgen veel jonge Javanen de etiquette niet meer van huis uit mee. Hoelang blijft deze Javaanse traditie nog bestaan?

Javanen zijn trots op hun etiquette. Als je de Javaanse etiquette beheerst dan ben je welgemanierd, heb je zelfbeheersing, ben je geestelijk in evenwicht en beleefd en behulpzaam naar anderen toe. Daarnaast heb je de lage, midden en hoge klasse en die mensen spreek je allemaal op een andere manier aan. De kleine, tengere Theea weet niet beter dan dat ze opgevoed is volgens de Javaanse etiquette. In de woonkamer van haar ouderlijk huis staat een kast vol met foto’s waar zij op staat in traditionele klederdracht. Trots laat ze de foto’s zien. De Javaanse etiquette is volgens haar belangrijker dan het geloof.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.