Het is zomer: hoogseizoen in Ladakh, Noord-India. De regio, met zijn droge, rotsachtige berglandschappen, oefent een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. Een meerdaagse trektocht is een populaire manier om dit deel van de Himalaya te verkennen, al dan niet vergezeld door een gids. Voorheen was het avontuurlijke beroep van gids alleen voor mannen weggelegd. De Ladakhi Women’s Travel Company brengt hier verandering in.

De werknemers van dit bedrijfje begeleiden hun cliënten, vooral vrouwelijke toeristen, op tochten met een duur van twee tot veertien dagen. Samen steken ze wilde rivieren over, lopen ze langzaam maar gestaag bergopwaarts en met wat meer gemak bergafwaarts. De gidsen weten de weg. Ze komen langs boeddhistische kloosters, waar gouden Boeddhabeelden, de rode gewaden van de kloosterlingen, de wapperende gebedsvlaggen en het geluid van mantra’s, trompetten en een gong een luisterrijke afwisseling zijn op het grauwe landschap. Ze slapen in dorpjes – waar de rechtlijnigheid van de huizen afsteekt tegen de grillige vormen van de bergen op de achtergrond – in guesthouses of bij mensen thuis. En als die er niet zijn, biedt een tent onderdak voor de nacht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.