Gedwongen huisuitzettingen zijn, twintig jaar na de afschaffing van de apartheid, in Zuid-Afrika nog aan de orde van de dag. Mensen die niet langer de huur of hypotheek kunnen opbrengen worden zonder pardon op straat gezet. “Ze hebben zelfs geprobeerd het dak te slopen.”

“Kijk, dit hebben ze ook kapot gemaakt”, Thimna Mboniswa wijst naar een kapot keukenkastje. Het deurtje hangt er scheef in aan één scharnier. Het 17-jarige meisje heeft grote ernstige ogen en ziet er vroegwijs uit. “Kom, kom”, wenkt ze met haar hand en loopt snel verder naar de gang van het kleine huisje dat de woonkamer met de slaapkamers verbindt. “Het dak lekt, we moeten hier in de winter emmers onder zetten.” Inderdaad zitten er grote gaten in de golfplaten. Thimna struikelt bijna over haar benen om alles te laten zien dat kapot is. “Niets klopt aan dit huis”, zegt ze. En ze heeft gelijk.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.