De elektriciteitscrisis in Zuid-Afrika lijkt eindeloos te duren. Dit terwijl het land de ideale omstandigheden heeft voor het opwekken van zonne-energie. Waarom is de situatie, sinds het afschaffen van de apartheid, zo weinig verbeterd? “Belangen van mens en milieu worden door de regering slechts als bijzaak behandeld”, vindt Muna Lakhani, die zich inzet voor ecologische en sociale gerechtigheid.

“Het systeem is behoorlijk krom”, beweert Peter Becker, vrijwillig docent en activist in het nucleaire werkveld. “Al jarenlang ligt de focus van de Zuid-Afrikaanse regering op het aanmoedigen van economische ontwikkelingen. Besluitnemers baseren hun keuzes vaak op geld, maar getroffen maatregelen zijn vaak slechts tijdelijke oplossingen. Zo hoopt de regering buitenlandse bedrijven aan te trekken door ze te laten handelen onder voordelige prijzen en voorwaarden. Het gaat soms zo ver dat deze bedrijven minder betalen voor energie dan het produceren ervan kost.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.