De crisis in Syrië is de afgelopen zes maanden verhevigd en de vluchtelingenstroom blijft onophoudelijk doorgaan. In het land zelf zijn al ruim vier miljoen mensen ontheemd en in september is de grens van twee miljoen vluchtelingen bereikt. Een deel van de Syriërs die de grens oversteekt, komt terecht in de vluchtelingenkampen en steden van Jordanië, waar veiligheid en zekerheid inmiddels ook ver te zoeken is. 

Op politiek niveau wordt er genoeg gepraat over het drama dat zich sinds maart 2011 afspeelt. Hoewel het een zogenaamde burgeroorlog is, zijn er directe verbanden te leggen met wereldmachten en spelen er veel meer partijen mee dan op het eerste oog lijkt. Nederland houdt zich wat op de oppervlakte. Syrië wordt pas interessant als het gaat over het handjevol Nederlandse jihad-strijders die het nieuws voor de burger dichtbij brengen. Als humanitaire organisatie neemt ZOA geen standpunt in, maar steken we de armen uit de mouwen en bieden hulp, of je nu bij Assad of het Vrije Syrische Leger hoort.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.