Lege muren zijn een zeldzaamheid in Rio de Janeiro. In de Braziliaanse stad heerst een bruisende graffitiscene. Straatkunst en graffiti zijn er sinds vier jaar gelegaliseerd, waardoor graffitiartiesten beschermd zijn van vervolging en relatief zorgeloos hun gang kunnen gaan. Rio kent een grote diversiteit aan mensen, wijken en landschappen. Van weelderige wijken aan de zandstranden tot rauwe favela’s op de heuvels, de graffiti is overal.

Lu Olivero richtte in 2011 Aerosol Carioca op, een netwerk van graffitiartiesten in Rio de Janeiro. Hij kent het wereldje als geen ander. “Er wordt een verschil gemaakt tussen de kunstvorm graffiti en Pixação, ook wel taggen genoemd. Dat laatste gaat puur om het achterlaten van een handtekening en het is een werk van enkele seconden”, zegt Olivero. Hoe moeilijker de plek van de tag te bereiken is, hoe hoger de waardering. In Rio zijn tags te vinden op hoge flats en op verkeersbruggen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.