Fabrikanten van medische implantaten helpen dagelijks mee bij operaties. Wat Nederlandse ziekenhuizen exact betalen voor die service is in nevelen gehuld, zelfs voor zorgverzekeraars. Medische implantaten zijn (onder andere daardoor) duur. Over de grens zijn ze vaak goedkoper te krijgen, maar de implantaten daar inkopen lukt meestal niet: ziekenhuisinkopers stuiten op handelsbarrières van de industrie. “We zijn machteloos.”

Afgelopen jaar brachten Argos en Small Stream Media aan het licht dat vertegenwoordigers van fabrikanten regelmatig in de operatiekamer assisteren bij het plaatsen van implantaten. Uit vervolgonderzoek in samenwerking met Follow the Money blijkt nu dat de ziekenhuiskosten worden opgedreven door deze medische verkopers. Ondersteuning op de Operatie Kamer (OK) is een wapen van de industrie om implantaten duurder aan de man te brengen. Via de ondersteuning aan artsen wordt, onder het mom van patiëntveiligheid, druk uitgeoefend op ziekenhuizen om de implantaten tegen de relatief hoge Nederlandse tarieven aan te schaffen. Veel implantaten zijn in Duitsland een stuk goedkoper. Maar inkopers die over de grens spullen willen inkopen, ondervinden op meerdere fronten weerstand.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.