De gedachte aan een traditioneel avondje dansen is als een diashow van zwart-witfoto’s uit de jaren vijftig: gekrulde damesharen vast gespoten met een halve bus haarlak boven een elegante japon. De heren in driedelig kostuum inclusief het verwurgende vlinderstrikje. Ook al is de dresscode ook hier met z’n tijd meegegaan, stijldansen is in Brazilië nog steeds een geliefd avondje uit.

Op de stoep in een voorbeeldige rij stonden ze een uur geleden nog twee-aan-twee buiten te wachten. Inmiddels vullen zo’n 300 enthousiaste jongeren de Gafièira. Gekleed in hun dagelijkse kloffie genieten ze al dansend van de traditionele Braziliaanse muziek.

In Nederland zou een 18-jarige op z’n minst vreemd worden aangekeken als hij vertelt over zijn liefde voor de Hollandse sound. Hoongelach zal opklinken als hij vertelt afgelopen weekend uit z’n dak te zijn gegaan op muziek van Frans Duits, André Hazes en half Volendam. Maar de Brazilianen zijn juist trots op hun muziek- en danscultuur.

Onder jongeren kent de traditionele muziek veel populariteit. Een eventueel stoffig imago wordt er in Gafièira d’Elite direct afgepoetst. Sensueel bewegende lijven in zwierende zomerjurkjes laten de schoonheid zien van de Braziliaanse dans. Het lijkt wel alsof elke Braziliaan aan ritmegevoel geen gebrek heeft. Hier valt nog een hoop te leren voor de houterige Nederlander.

Trendy traditioneel
Liefde en passie voor dans is de gemiddelde Braziliaan met de paplepel ingegoten. Vandaar ook dat er zoveel jonge mensen Gafièira d’Elite bezoeken. De jeugdige dansers vertonen de fraaiste choreografieën op de dansvloer. Marian Vgelli (19) is studente psychologie en komt hier vaak met haar vriendinnen. “Ik ken hier ook veel mensen. De Braziliaanse muziek raakt me en windt me op. Ik vind het heerlijk om op deze muziek te dansen en uit m’n dak te gaan.”

Philipe Sriami (18), studente geneeskunde, beaamt dat hij niet stil kan blijven staan op de muziek. “Je moet dansen! Braziliaanse muziek voelt goed. Ik houd van de liedteksten, de melodie en het ritme.” Sriami brengt voor de derde keer een bezoek aan de gafièira. “Ik ben hier met vrienden voor en leuk avondje uit.”

Ook Michel Sousa (21), medewerker van een lunchcafé trommelde zijn vrienden op om in Gafièira d’Elite een kijkje te nemen. “Ik werk hier in de buurt en loop elke dag langs. Het viel me op dat het altijd heel druk is, dus dan moet het er wel goed zijn, toch? Ik was erg benieuwd. Tot nu toe vermaken we ons prima. Ik houd van de traditionele muziek die ze draaien.”

De Braziliaanse traditionele muziek is belangrijk voor Isis Tino (22), studente communicatie. “Mijn ouders zongen vroeger traditionele liedjes voor me. De Braziliaanse muziek hoort echt bij mijn identiteit.” Tino komt hier al meer dan een jaar. “Ik vind vooral de feestjes met traditionele muziek leuk. De gafièira zelf vind ik nou niet echt geweldig; deze buurt is niet zo veilig.”

Dronken journalist
Gafièira d’Elite is al jaren eigendom van de familie Lopes. “Mijn vader kocht de gafièira in de jaren ’30 nadat hij er een aantal jaren had gewerkt”, vertelt Ester Lopes. Ze deelt al zo’n twintig jaar de orders uit in de dansclub. “Dit is eerste gafièira ter wereld.” Oorspronkelijk was de club een toevluchtsoord voor de lagere sociale klasse. “Deze groep was niet welkom in de dansclubs van de rijken en richtte een eigen club op om te baden in een droomwereld van luxe en aanzien. Tegenwoordig weet van de bezoekers bijna niemand nog iets van deze historie. Ze komen in groten getale voor een avondje vertier gevuld met traditionele muziek en zwevende danspassen.

Toch was de club niet bij iedereen geliefd. “Dat verraadt het woord ‘gafièira’. Begin jaren ’30 zat er hier een journalist aan de bar.” Lopes maakt een gebaar naar de bruincafélook toog. “Hij had al aardig wat alcoholische versnaperingen genuttigd en vroeg de barman om nog een borrel. Deze weigerde. Hij vond dat zijn gast beter kon overschakelen naar guaraná (red. populaire Braziliaanse frisdrank gemaakt van bes uit het Amazone gebied). De journalist kon deze bezorgdheid niet echt waarderen en zei: ‘Er is alleen maar ‘Gafi’ hier.’ Gafi is een Braziliaans woord voor flaters. En zo werd de naam gafièira geboren.”

Dat er niet alleen flaters worden geslagen in deze dansclub bewijst de clip van de Mick Jagger die hier in 1984 werd opgenomen: Just Another Night. Het nummer stond 11 weken in de Single Top 100. Ook vele BB’ers, Bekende Brazilianen, komen geregeld over de vloer van the Gafièira. Bijvoorbeeld Alcione, zij is een bekende salsazangeres met een krachtige stem. “Alcione is de beschermheilige van onze dansclub. Ook royalty’s komen hier een avondje dansen. Gafièira d’Elite is een beroemde plaats en een huis van cultuur.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.