Een journalist onderzoekt, observeert, is kritisch en streeft naar het bedrijven van onafhankelijke journalistiek.
 Maar wat gebeurt er met die onafhankelijkheid wanneer zowel hijzelf als zijn bronnen worden bedreigd? Janet Doorduin dook in het verhaal achter een omstreden artikel over cacao-maffiose praktijken.

Veel Beyond (y)our World-studenten zien hun toekomst in de buitenlandjournalistiek. Laten weten wat er nu echt speelt op een ver continent, en misstanden aan de kaak stellen. In de praktijk blijkt echter dat werken als journalist in het buitenland niet altijd zo makkelijk is als het misschien lijkt. Selay Kouassi is een Ivoriaanse onderzoeksjournalist. Samen met Evelien Groenink, medeoprichter van FAIR, het Forum voor Afrikaanse Onderzoeksjournalistiek, schreef hij vorig jaar een artikel voor het Nederlandse blad OneWorld over westerse keurmerken en kleine cacaoboeren in de Ivoorkust. Het stuk deed een hoop stof opwaaien. Niet alleen in Ivoorkust, maar ook in Nederland. "Ik ben sinds ik onderzoek deed naar de wapenindustrie niet zo onder vuur genomen", aldus Groenink.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.