Multinational Frisia Zout BV wil de komende jaren zout winnen in het Waddengebied. Staatssecretaris Dijkstra van Economische Zaken moet de vergunning nog verlenen en als het aan natuurorganisaties ligt, gaat dit niet gebeuren. De zoutwinning staat namelijk haaks op de wens om de rijkdom in de Waddenzee te herstellen en druist in tegen de afspraken die zijn opgesteld in het Natura 2000 besluit.

Frisia, onderdeel van K+S Salz, heeft al een vergunning om op land en net voor de Friese kust steenzout te winnen. Uit de vergunningaanvraag blijkt dat Frisia de komende jaren ook zout wil winnen in een gebied dat verder uit de kust ligt: de Ballastplaat. Een zandplaat tussen Griend en Harlingen. Een plek waar zeevogels graag toeven en zich veilig voelen. Een zanderige vlakte omgeven door zee, fungerend als ‘restaurant’ voor kanoeten en bergeenden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.