Het stinkt, het is er nat en enorm smerig, maar een andere optie is er niet. In Wulidian-zuid, een stadsdeel in Peking, wonen zo’n 3.000 huishoudens in de kelders van appartementen. Dit omdat veel migranten de huurprijzen niet kunnen opbrengen. In het Engels worden deze kelderbewoners The Mouse Tribe genoemd.

In de flatwijk die in een armoedige volksbuurt ligt, komt de ene na de andere vreemde en vieze geur voorbij. Dit is duidelijk een deel van China waar westerlingen nog onbekend zijn. Buitenlanders worden nog nagekeken en achterna gelopen. De armoede die je tegemoet treedt tijdens het afdalen van de trap, is ongekend. Eenmaal beneden, volgt een donkere ondergrondse gang. Het stinkt en het is er vochtig. De lekkende en beschimmelde rioleringsbuizen hangen zo laag aan het plafond, dat je er gemakkelijk je hoofd kunt stoten. Op een kleedje naast een roestige metalen deur, ligt een ziek en mager hondje. De ‘voordeur’ van een van de ‘woningen’ zwaait open. Een kleine dikke vrouw hinkt naar buiten, de trap op richting het verblindende licht van de bovenwereld. Ondanks het dichtslaan van de roestige metalen deur is het babygehuil dat erachter vandaan komt nog even goed te horen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.