Het gaat niet zo goed met de weidevogels in Nederland. Waren de Hollandse graslanderijen ooit een groene glorie van insecten, bloemen en vogels, zijn ze nu leger, kaler en stiller aan het worden. Boeren voelen zich genoodzaakt om binnen steeds kortere tijd steeds meer melk van een hectare grasland te produceren. Een race tegen de klok die stressvol is voor zowel agrariër als weidevogel.

Weidevogels zijn een groep vogelsoorten die broedt tussen het gras en hun eten zoekt in de weilanden of naastgelegen sloten. Nederlandse landerijen zijn een belangrijke plek voor veel van deze vogels: meer dan de helft van de Europese grutto’s en scholeksters broedt in Nederland. Maar er is voor de weidevogels in Nederland steeds minder voedsel en te weinig plek om hun jongen groot te brengen. Zonder ingrijpen zal het aantal kieviten en grutto’s rond 2020 gehalveerd zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.