“Ik houd van mijn afkomst, maar die mannelijke trots kan een Turkse vrouw kapot maken”, aldus een vrouw die haar man verliet wegens huiselijk geweld. Het is een onderwerp dat in de gemeenschap nauwelijks bespreekbaar is, maar wel iets dat velen overkomt. Turken hangen niet graag de vuile was buiten. Hulporganisaties uit Turkije en Nederland slaan steeds meer de handen ineen om huiselijk geweld tegen te gaan.

In Nederland komt 36 procent van de allochtone vrouwen in aanraking met huiselijk geweld, tegenover twintig procent van de autochtone bevolking. In Turkije spreekt men zelfs van vijftig procent van de vrouwen. De landen lopen tegen verschillende problemen aan in de aanpak om het geweld tegen te gaan. Zo is in Turkije de hulpverlening veel te kleinschalig en slecht geregeld. In Nederland zijn er veel meer mogelijkheden, maar zijn er problemen op het gebied van cultuurverschillen. Nederlandse hulpverleners vinden het soms moeilijk om de Turkse cultuur te begrijpen. Om elkaar te helpen zijn hulporganisaties van beide landen een samenwerkingsverband aangegaan.

Ivonne Fong Pien Joe zet voor Stichting Wende in Den Haag projecten op die speciaal gericht zijn op de verschillende groepen allochtonen. Zij is nauw betrokken bij het Turks-Nederlandse samenwerkingsverband. Volgens Ivonne is het begrijpen en respecteren van cultuurverschillen de sleutel naar betere hulpverlening. Een groot probleem in de Turkse cultuur is volgens haar dat milde vormen van huiselijk geweld gewoon geaccepteerd zijn. Ivonne: “Als een man zijn vrouw een klap per week geeft, kijkt niemand daar raar van op. Het probleem is dat als ze die grens over gaan, er vaak geen weg meer terug is. Het geweld gaat van kwaad tot erger.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.