“De meest gevaarlijke nacht in Mao’s leven” en: “Veel studenten gedood door Volksbevrijdingsleger in Chinese Burgeroorlog”. Twee voorbeelden van koppen die de Chinese oud nieuws-kranten sieren. Met het dunne, oud aanvoelende papier, de opvallende roze kleur en de speciale opmaak lijken ze zo uit het nationaal archief van China te komen, maar ze worden wel degelijk vandaag de dag gemaakt.

De Shanghainese straatverkoper Lei verkoopt al bijna dertig jaar naast zijn tijdschriften en gewone kranten zeven verschillende soorten oud nieuws-kranten. Deze roze kranten, die allemaal met de naam Oud nieuws worden aangeduid, worden onder Chinezen ook wel de papers with secret history genoemd. Ze geven de gewone Chinees nieuwe informatie over politieke gebeurtenissen uit het verleden. De kranten gaan onder andere dieper in op het leven van Mao Zedong en de gespannen verhoudingen met andere leiders, maar er is ook lichtere kost. Zo is in een van de kranten te lezen welke drie ‘affaires’ Mao’s vrouw Jiang Qing beroemd maakten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.