Is het Nederlandse softdrugsbeleid nog wel zo bijzonder? Enkele Amerikaanse staten experimenteren tenslotte ook met legalisering. Het parlement van Uruguay stemde dit jaar in met volledige legalisering van de productie, verkoop en het gebruik van cannabis. En landen als Zwitserland hebben de afgelopen jaren besloten tot decriminalisering van het gebruik van cannabis. Nu de houding van dergelijke landen aan het veranderen is, kan de vraag worden gesteld of Nederland zijn voortrekkers rol kwijt is.

Volgens D66-politicus Boris van der Ham is dit niet het geval: “Gebruik van cannabis is in Nederland al heel lang gedecriminaliseerd. Hierin volgen andere landen ons dus. Ik denk dat we over het algemeen nog steeds redelijk praktisch en liberaal zijn rond cannabis.” Wel maakt hij zich sterk voor regulering van de productie van cannabis. Uit recent onderzoek van de NOS bleek dat zijn plan steun krijgt van de meeste grote gemeenten in Nederland.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.