Het ziet er dit jaar naar uit dat Kerstmis niet doorgaat voor meer dan duizend internationale studenten in Maleisië. Zij hebben allemaal hun paspoort moeten inleveren bij het aanvragen van een visum om te studeren. Normaliter heb je binnen twee maanden je visum en je paspoort terug. Nu zijn velen al meer dan een halfjaar hun paspoort kwijt.

Er is veel veranderd voor buitenlandse studenten in Maleisië. Ze verwachten dat ze met open armen worden ontvangen, maar juist het tegendeel wordt steeds meer de werkelijkheid. Sinds februari 2013 is het bedrijf Education Malaysia Global Services (EMGS) samen met het Maleisische immigratiedepartement verantwoordelijk voor het verstrekken van visa aan internationale studenten. Bij het aanvragen van een studievisum moet je je paspoort afgeven, zodat ze je papieren kunnen controleren. Dit kost tegenwoordig RM 1000 (omgerekend 224 euro). Een behoorlijke prijsstijging, want eerder betaalden bijvoorbeeld Australische studenten slechts RM 60 (ruim 13 euro). De prijs verschilde toen per land van herkomst.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.