Na een maandenlange uitputtingsstrijd, is er definitief een eind gekomen aan veertig jaar dictatorschap van Moammar Kadhafi. Op 21 oktober 2011 werd duidelijk dat de voormalige Libische leider op gewelddadige wijze om het leven is gekomen. De wereldwijde opluchting en blijdschap gaan echter gepaard met het besef dat dit nog maar het begin is van de meest uitdagende fase in het proces: de wederopbouw van Libië.

Hét vraagstuk dat de gemoederen bezighoudt is welke staatsinrichting Libië nu zou moeten krijgen. De meningen hierover zijn voor een groot deel eensgezind, het lijkt voor de hand liggend dat Libië omgevormd moet worden tot een democratie: Libië zou een samenleving moeten worden waar gelijke rechten, op zorgvuldige wijze vastgelegd in een grondwet, ten grondslag liggen aan de samenleving. Principes die nu in deze grondwet van belang zijn, zijn zaken als verkiezingen, volkssoevereiniteit, vrijheden voor het volk, politieke partijen en een eventueel tweekamerstelsel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.