“Lieve God”, begint Mr. James Brown zijn act met een gebed. “Dank U dat wij vanavond hier samen mogen zijn.” Hij draagt een enorm groot geel trainingspak en heeft zijn handen gevouwen. Dan maakt zijn onschuldige gezicht plaats voor een schalkse grijns. “Opdat iedereen die lacht constipatie mag krijgen!” De zaal Ghanezen barst in lachen uit. Hier komen ze voor: comedy voor en door Ghanezen, in de enige comedyclub van Ghana.

De Citizen Kofi club is een nachtclub én comedyclub, gelegen in Osu, het uitgaanscentrum van de hoofdstad Accra. Het is een groot gebouw met drie verdiepingen aan danszalen en podia. Het is de enige plek in Ghana waar stand-up comedy gedaan wordt, naar Amerikaans voorbeeld. Voor de deur staan dure auto’s. Binnen drinkt het publiek champagne. Jonge meiden op hoge hakken en met korte rokken paraderen bij de bar, mannen dragen pakken zonder stropdas, maar mét glitters. De Amerikaanse gastvrouw heet iedereen welkom. Het optreden is gratis, maar er zijn alleen rijke mensen. Niet iedereen mag zomaar naar binnen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.