De Amsterdamse Jordaan veranderde in de jaren zeventig van een arbeiderswijk in een ‘yuppenbuurt’. Twintig jaar later heeft de Pijp eenzelfde transformatie ondergaan. Nu, weer twintig jaar later, is dit proces zich ook aan het ontwikkelen in de Indische Buurt. Maar zijn de gevolgen zo positief als die op het eerste gezicht lijken?

De term die dit proces duidt is gentrification. In het kort slaat dit op een opwaardering van een buurt met als gevolg een stijging van de prijs van het onroerend goed. Een goed historisch voorbeeld hiervan is de Jordaan. Hier woonden voornamelijk fabrieksarbeiders voor wie een woning binnen de grachtengordel te hoog gegrepen was. De stadsvernieuwing was toentertijd voornamelijk gericht op andere buurten in Amsterdam waardoor er in de Jordaan een concentratie van armoede ontstond. De bewoners hadden zelf geen geld voor renovatie, waardoor verpaupering en verkrotting geen uitzondering waren. Op het dieptepunt was de prijs van het onroerend goed in de Jordaan vijf keer zo laag als in de grachtengordel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.