Dit jaar vond in Caux, Zwitserland, het vierde Caux Forum for Human Security plaats. Eén van de sprekers op het Forum was David Bollier, schrijver en activist, die met zijn ideeën over de commons aansluit bij de holistische visie die het Forum wil voorstaan. De commons, gestoeld op oude tradities, biedt een nieuw paradigma op de ecologische, politieke en economische problemen waar deze tijd voor staat.

"Ik denk dat jullie na het horen van deze lezing geschokt, misschien zelfs woedend zullen zijn. Het gaat over een groot, niet-verteld verhaal van privatisering op grote schaal, van misbruik van natuurlijke bronnen", aldus de spreker die David Bollier introduceert. De voorbeelden hiervan die Bollier even later zal noemen, roepen inderdaad een gevoel van onbehagen op. In 2002 kocht Bechtel, het grootste bouwbedrijf uit de Verenigde Staten, in de derde stad van Bolivia de gehele watervoorziening op. Water werd de helft duurder en zelfs het opvangen van regenwater werd geprivatiseerd en illegaal gemaakt. Na massale protesten van de bevolking, waarbij minstens zes doden vielen, werd de privatisering teruggedraaid. Maar dit voorval is niet uniek. Zo kocht de Amerikaanse miljairdair T. Boone Pickens voor 100.000 miljoen dollar grondwater op in Texas.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.