Op dinsdag 8 mei 2012 lanceerden Frits Barend en Barbara Barend in Ridderkerk de EK editie van hun sportglossy 'Helden'. Hoewel de eerste gedachte bij een EK editie voor velen het Nederlands elftal is, hebben de makers ditmaal gekozen voor een andere focus: de rol van de vrouwen achter de voetballers. De andere helden.

Tijdens de lancering was er veel aandacht voor de moeder en de vrouw van sterspeler Robin van Persie: José en Bouchra. Op het podium lichten beiden een tipje van de sluier op van het interview in Helden. Moeder José houdt zich vooral bezig met de veiligheid van haar zoon. Zolang hij de wedstrijd zonder blessures doorloopt, is zij tevreden. Dat hij daarnaast scoort, is mooi meegenomen.

Sprekender is misschien nog wel de rol die Bouchra van Persie speelt. Als moeder van twee kinderen past zij haar leven aan de carrière van Robin aan. Zij verklaart een ‘kleine hooligan’ te zijn tijdens de wedstrijden van Robin. Maar, zo zegt ze, de zenuwen zijn even groot als hun zoontje Shaqueel aan het voetballen is.

Bouchra geeft toe dat haar carrière op een laag pitje staat. Zo vindt zij schrijven leuk, maar ziet zij ook een zangcarrière in het verschiet. Voor haar eigen man heeft ze weleens gezongen, maar op de lancering wordt ze door Frits Barend en Barbara Barend voor de (oranje) leeuwen gegooid. Gelukkig gaat het optreden haar goed af en met veel pit zingt Bouchra ‘Next to me’ van Emeli Sandé. Een jurylid van X-factor in Engeland heeft al eens gepolst of Bouchra interesse had, maar vooralsnog ligt haar prioriteit ergens anders. Als ze de vraag krijgt of dit moment de start van haar zangcarrière is, ontkent ze dat: “Met twee kleine kinderen thuis en een voetballer als man, heb je daar helemaal geen tijd voor. Ik wacht tot de kinderen groot zijn.” 

Terwijl oranje taart, champagne, smoothies en gadgets worden uitgedeeld, wordt ex-Feyenoorder Andwelé Slory op het podium gehaald. Slory wilde geen interviews meer geven, maar hij wilde met Barbara nog wel één keer praten. En hoe, volgens presentatoren Frits en Barbara neemt Andwelé geen blad voor de mond. Hij legt in het interview uit dat hij niet voor niets is gestopt als voetballer terwijl hij nog geen 30 jaar is. Hij is zo gekrenkt, dat hij er zelfs moeite mee heeft zijn talentvolle zoontje naar een profclub te laten gaan.

Weer ligt de focus op de rol van een vrouw: de moeder van Andwelé. Zij is aanwezig en luistert hoe haar zoon de zaal uitlegt hoe belangrijk zij voor hem was. Een steun en toeverlaat. Achter elke sterke voetballer schuilt duidelijk ook een sterke vrouw – of dit nu een zus, echtgenote of moeder is. De vrouwen lijken klaar voor het EK. Nu de mannelijke helden nog.

Voor het volledige filmpje van het optreden van Bouchra van Persie klik hier.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.