Portugal is samen met Griekenland en Ierland een van de landen waarvan als eerste duidelijk werd hoe serieus de schuldencrisis is. Deze landen moeten beroep doen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de EU zodat het vertrouwen in de markt weer kan groeien en financiële zekerheid gewaarborgd wordt.

Eind mei 2011 besloten de EU en het IMF, Portugal de komende drie jaar achtenzeventig miljard euro te lenen. Kritici stellen dat het noodfonds, dat beschikbaar is gesteld voor Griekenland, Ierland en Portugal, niets anders inhoudt dan uitstel van executie. Toch zet de EU door. Het lijkt geen internationaal gezichtsverlies te willen lijden. De opties om een tweede eurozone op te richten of zelfs terug naar eigen valuta voor desbetreffende landen worden zo lang mogelijk uitgesteld. Wat voor sfeer heerst er onder Portugese studenten: een van radeloosheid, onbekommerdheid of vertrouwen in de toekomst?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.