Dolfijnen staan bekend als intelligente wezens en de mens wil maar wat graag kennis met ze maken. Dat kan in attractieparken waar de dieren als ware  beroemdheden optreden, shows geven en het ook nog leuk lijken te vinden. Maar welke effecten heeft gevangenschap op deze zeedieren die in het wild zestig kilometer per dag zwemmen? 

SeaWorld Orlando, 2010. Krijsend publiek, verwarde verzorgers: de meer dan vijf ton zware orka Tilikum gooit zijn verzorgster in het rond. Met zijn zware lijf beukt hij op haar in net zo lang totdat ze onder water verdwijnt en naar de bodem zinkt. De ijzige stilte die volgt gaat door merg en been. Of de verzorgster in het water gegleden is, of dat Tilikum haar heeft gegrepen, is tot op heden niet met zekerheid te zeggen. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat Tilikum bij een incident betrokken is. Hij zou de schuld hebben aan de verdrinkingsdood van een van zijn trainers in een ander park in 1991.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.