Ook zonder te kunnen lopen, zitten of uitgaan kun je gelukkig zijn. Dat is de boodschap van Riet Nijholt-Berends (65) uit Odijk in haar boek ‘De Wereld op zijn Kant’. Nijholt ligt wegens een afwijking aan haar wervelkolom altijd op haar rechter zij in bed. In tegenstelling tot veel boeken van lotgenoten, richt ‘De Wereld op zijn Kant’ zich niet op de beperkingen van haar lichaam, maar juist op de mogelijkheden om ook in een microwereld te genieten.

Negen maanden in een gipsen korset van de liezen tot aan de oren, schroeven in haar schedel en ruggengraat om haar nek stabiel te houden. Het lijken scènes uit een nachtmerrie, maar voor Nijholt zijn het slechts kleine onderdelen van haar verhaal. Het boek begint met een korte weergave van deze periode uit haar leven, beginnend met een vermoedelijke hernia en eindigend bij het onvermogen te kunnen lopen, staan en uiteindelijk zitten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.