De situatie van indianen in Suriname is altijd zorgelijk geweest: er is veel alcoholisme en hun jachtterrein wordt vaak bedreigd. Imenayare uit Amsterdam is één van de pleitbezorgers voor verbetering van de situatie van zijn volk in Suriname. Hij wil de cultuur van zijn Surinaams-indiaanse voorvaderen levend houden. Dit doet hij onder andere met zijn band, Kumaka.

Tijdens de inauguratie van Desi Bouterse als president van Suriname, deed hij een belofte. Hij zei: "Ik denk aan de indianen. Er zijn nog altijd bush-kinderen zonder adequate opvoeding, zonder opleiding. We moeten ons schamen, wij met onze grote televisie hier in de stad!" Bouterse, die zelf indiaans bloed door zijn aderen heeft stromen, lijkt zeer begaan met het lot van de indianen. Ondanks dat is Suriname nog altijd het enige land in Zuid-Amerika dat de ILO conventie 169 niet heeft ondertekend. Deze wet is internationaal gezien de belangrijkste wet voor het beschermen van inheemsen. Zonder dit verdrag kan het grondgebied van de indianen door de politiek ter discussie worden gesteld.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.