Het besluit van de Boliviaanse president Evo Morales en zijn regeringspartij Movimiento al Socialismo (MAS) om de subsidie op benzineprijzen op te heffen in de laatste week van 2010, is de aanleiding gebleken voor een nieuw hoofdstuk in de turbulente politieke geschiedenis van Bolivia.

‘Evo’, zoals Morales door vriend en vijand bij zijn voornaam wordt genoemd, is sinds december 2005 president van het armste land van Zuid-Amerika. Zijn verkiezingsoverwinning was destijds een historische: voor het eerst in de geschiedenis van Bolivia werd het land geregeerd door een inheemse president. Ondanks vermeende autoritaire trekken en zijn innige vriendschap met president Hugo Chávez van Venezuela en het Cubaanse regime, werd Morales in december 2009 met een overweldigende meerderheid herkozen. Zijn populariteit bleef onverminderd groot tot het besluit van zijn regering, eind december 2010, om de subsidie op benzineprijzen op te heffen. Na een vijfdaagse periode van stakingen en demonstraties die na het bekendmaken van de prijsstijging plaatsvonden, draaide Morales het besluit terug.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.