Social media hebben zo hun voor- en nadelen. Als je er eenmaal aan begonnen bent, is de weg terug niet zo vanzelfsprekend. Daarom is er een Web 2.0 Suicide Machine in het leven geroepen. De drijfveer van de makers is de menselijke behoefte aan privacy en de behoefte aan sociaal contact in de tastbare wereld. Maar ook aan deze suicide machine kleven een aantal nadelen.

Je komt er makkelijker tussen dan dat je ervan af komt, dat is een toetsbaar feit. Bezint, eer gij aan social media begint. Op het eerste gezicht is een sociaal medium net een gezellig buurtcafé: ‘Kom erbij, neem een biertje. Maar we vertellen je niet waar de uitgang is.' Die zoektocht naar de DELETE-knop is een ware uitdaging. Steven Koedijk, een social media-gebruiker, zegt: “Uiteindelijk  heb ik ‘Hyves verwijderen’ gegoogled. Maar dan nog moest ik mijn uitschrijving  bespottelijk vaak accepteren. Of ik het echt zeker wist dat ik nooit meer op Hyves wilde. Ze deden net of mijn levensvreugde ervan afhing.” Bij Facebook nemen ze eveneens met moeite afscheid van hun leden. Ook daar biedt Google de uitkomst. Het is dan alleen nog de vraag of ze bij Facebook de gegevens werkelijk verwijderen uit hun bestand.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.