Met de invoering van de wietpas barst een nieuwe discussie los. Is deze pas discriminatie van de Europese burgers? Stroken deze plannen van het nota bene liberale kabinet wel met de Schengenakkoorden die de basis vormen voor de vrije markt en andere internationale verdragen? De uitspraak in een rechtszaak van een coffeeshopeigenaar uit Maastricht van december 2010 geeft een voorbode over hoe Europa op deze vragen zal antwoorden.

Nederland heeft in het buitenland dikwijls te maken met een extreem imago. Sodom en Gomorra. “Disneyworld for free drugs”, aldus Bill O’Reilly van de conservatieve Amerikaanse zender FOX News in 2009. Er ontstond meer drugstoerisme als gevolg van de Europese gemeenschappelijke markt, wat het kabinet wil gaan inperken met de invoering van een ‘wietpas’. Coffeeshops worden hiermee verboden terrein voor iedereen die niet in Nederland woont. Maar is de wietpas discriminatie van Europese burgers? Het Hof van Justitie deed eind 2010 uitspraak over dit onderwerp in een iets ander licht en gaf daarmee indirect groen licht voor de wietpas. Het is een interessante uitspraak die het voortbestaan van coffeeshops onder druk zet. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.