Naast de enorme bezuinigingen op het budget voor ontwikkelingssamenwerking zal ook het aantal fragiele staten afnemen dat prioriteit heeft volgens het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnenkort zal de lijst bekend gemaakt worden, waarop de landen staan waar het ministerie zich op gaat richten gedurende deze kabinetsperiode.

Het Nederlandse fragiele staten beleid staat ter discussie als gevolg van de bezuinigingen en het veranderende klimaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat nu onder leiding staat van minister Uri Rosenthal (VVD). De Millenniumakkoorden zoals die waren vormgegeven in het beleid van de vorige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders (2007-2010), vormen niet meer dezelfde prioriteit, omdat de focus aan het verschuiven is naar economische belangen, veiligheid en de Nederlandse positie hierin. Dit is een omslag die ook te zien zal zijn binnen het fragiele staten beleid en deze omslag is van grote invloed op de manier waarop fragiliteit en staatsopbouw worden benaderd. Het fragiele staten beleid lijkt echter juist prima bij het huidige kabinet te passen, het vindt immers zijn oorsprong in veiligheid, terrorismebestrijding en economische ontwikkeling.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.