Wachten op een orgaantransplantatie is erg zwaar. Je bent je niet zeker van je leven en vaak komen er veel complicaties kijken bij tijdelijke oplossingen. “Toch heb je geen keus en probeer je, samen met vrienden, familie, artsen en verpleegkundigen het beste ervan te maken.” In 2009 zijn er 135 patiënten in Nederland overleden omdat de transplantatie te laat kwam.

In 1954 werd in Boston de eerste succesvolle transplantatie uitgevoerd door Nobelprijswinnaar Dr. Murphy. De patiënt ontving een gezonde nier van zijn tweelingbroer. Daarna volgden er al snel meer en in 1966 begon in Nederland het balletje te rollen. Zowel nier- als lever-, long- en harttransplantaties werden uitgevoerd.

Tot op de dag van vandaag worden levens gered door middel van orgaantransplantatie. Speciaal voor de werving van donoren is er een campagne opgericht door onder andere het Astma Fonds, het Diabetes Fonds, het ministerie van VWS, de Hartstichting, Nierstichting Nederland en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Deze ‘Nederland zegt Ja’ campagne zal weinig mensen ontgaan zijn. Middels de campagne wordt iedereen opgeroepen om zijn of haar keuze vast te leggen in het Donorregister; liefst met een Ja, maar Nee mag ook.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.