Terwijl de helft van de Nederlanders nostalgisch terugverlangt naar de gulden en een kwart consequent blijft omrekenen, aldus de ING in november 2010, staan de Esten juist te trappelen om van hun kronen af te komen. Op 1 januari 2011 schakelt Estland over op de euro.   

Estland wordt in 2011 het zeventiende Europese land dat de euro invoert. Met de 1,3 miljoen Esten komt het aantal gebruikers van de euro straks uit op 330 miljoen burgers. Estland heeft 45 miljoen biljetten en 194 miljoen munten besteld. Bij de Nationale Bank van Finland, want de Esten zullen – voorlopig – de euro niet zelf gaan produceren.  
De keuze voor samenwerken met de Finse Nationale Bank is niet heel vreemd. Estland (met hoofdstad Tallinn) is de noordelijkste van de drie Baltische staten en ligt geografisch, maar ook qua taal en historie, erg dichtbij Finland.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.