Vertrekkend politiek-leider van GroenLinks, Femke Halsema heeft zich ontwikkeld van angstig kamerlid tot iemand die lijnen uitzet binnen en buiten de partij. Onderwerpen in het spectrum van gelijkheid, emancipatie en discriminatie hadden haar bijzondere aandacht als kamerlid. Zij durfde hier een voortrekkersrol in te nemen. Echter die voortrekkersrol moet op tijd worden overgegeven aan een ander, vindt ze.

Op 18 december 2010 maakte Femke Halsema bekend dat ze stopt als politica. Bij vertrouwelingen was dit al bekend, maar voor buitenstaanders kwam het onverwacht. Echter, ze heeft nooit een geheim gemaakt van haar aanstaande vertrek maar dat het moment zo snel was aangebroken hadden weinig politiek verslaggevers verwacht. Wat heeft de Tweede Kamer haar gebracht en wat is de reden van vertrek? Hier volgt een vergelijking van een beginnend politica met een vertrekkend politiek-leider.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.