In 2008 opende Jonnie Boer, chef en eigenaar van restaurant de Librije, een hotel in een voormalige gevangenis. Hij was niet de eerste met dit idee. In het centrum van de Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt het Metelkova-district. In deze wijk wordt de rijke geschiedenis én het huidige culturele klimaat van de stad zichtbaar. Verschillende machthebbers gebruikten het district door de jaren heen als militair gebied, maar nu wordt de wijk vooral voor culturele doeleinden gebruikt. Zo is een oude gevangenis nu een hip hostel.   

Het eerste wat opvalt in het Metelkova-district zijn de vele graffititekeningen op de muren van de gebouwen. Groepjes alternatieve jongeren lopen door de straten; piercings en hanenkammen lijken er de mode. De vergelijking met het Deense Christiania wordt wel gemaakt, alhoewel dit overdreven lijkt. Het gebied is klein en lang niet zo levendig, maar heeft genoeg te bieden. In 1993 werden een aantal gebouwen in het district gekraakt en niet veel later besloten de autoriteiten om het gebied voor culturele doeleinden te gebruiken. Alternatieve kroegen en clubs opende de deuren en sinds 2003 huist in de wijk een hostel.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.