Het populisme blijft de gemoederen in Nederland bezighouden. Ook in het oosten en zuiden van Europa slaat 'het spook' om zich heen, telkens een andere gedaante aannemend. Zo ook in Hongarije, waar in de verkiezingen van april 2010 het rechts-nationalistische Jobbik vanuit niets 17 procent van de stemmen kreeg. In het debat over dit 'spook' staan aan de ene zijde critici en aan de andere kant hardnekkige apologeten.

De critici die alarm slaan zinspelen op de terugkeer van het fascisme, de apologeten doen de terechtwijzingen af als elitaristisch en demoniserend, een inbreuk op de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Begin november bleek dat in Nederland nog. De gevierde oprichter en directeur van het Nexus-instituut Rob Riemen publiceerde zijn boekje De eeuwige terugkeer van het fascisme. Hij kreeg direct de politici Ellian, Boekestijn en Bolkestijn over zich heen, en uiteraard alle daarvoor aangewezen internetfora.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.