"Van de gekke", zo typeerde Mark Rutte in aanloop van zijn eerste Europese top het voornemen van het Europees Parlement en de Europese Commissie om het budget van de Europese Unie voor komend jaar met zes procent te verhogen. Hij kreeg steun van de Tweede Kamer en de meeste van zijn Europese collega’s, waarna een verhoging van drie procent als compromis uit de koker kwam. Al vaker was het budget van de EU onderwerp van discussie. Maar hoe zit dat budget nu eigenlijk precies in elkaar, en waarom ligt het zo vaak onder vuur?

De begroting van de Europese Unie bedraagt sinds de laatste uitbreidingsgolf in 2007 tussen de 120 en 140 miljard euro. Dit lijkt wellicht veel, maar is in werkelijkheid slechts ongeveer één procent van het Bruto Nationaal Product van de lidstaten. De bezwaren van Rutte en andere Europese regeringsleiders over de verhoging van zes procent zijn dan ook vooral principieel: het stuit hen tegen de borst dat in tijden van economische crisis en grote bezuinigingen in de lidstaten de Europese Unie besluit tot een verhoging van het budget.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.