De Roma zijn met 10 miljoen de grootste minderheid binnen de Europese Unie. Roma komen over het algemeen niet positief in het nieuws, zeker niet met de recente uitzettingen en ontmantelingen van kampen in Frankrijk. Er lijkt voor deze groep steeds minder ruimte in Europa. Wel wordt duidelijk dat de Romaproblematiek een Europese aanpak vergt.

Halverwege augustus 2010 kondigde president Sarkozy aan dat alle Franse zigeunerkampen voor september hetzelfde jaar ontmanteld zouden worden. Dit gebeurde in het kader van een nieuwe Franse veiligheidswet. Opmerkelijk is dat de Canard Social op 9 september een intern memo van 5 augustus wist te publiceren, waaruit blijkt dat de Franse politie geïnstrueerd was zich specifiek te richten op Roma kampen. Ministers van Binnenlandse zaken Brice Hortefeux en Immigratie Eric Besson ontkenden in alle toonaarden het bestaan van deze specifieke instructie in alle grote media. Maar vier dagen later (13 september) verscheen een nieuwe versie, waarin de gevoelige passage was geschrapt. De Roma uit de Franse kampen werden teruggestuurd naar Roemenië en Bulgarije voorzien van een vrijwillige terugkeerbonus van 300 euro per volwassene en 100 euro per kind. Er zou buitensporig veel geweld gebruikt zijn door de Franse ME; een man kwam hierbij om het leven. Op 27 augustus stuurde de stichting ERRC (European Roma Rights Centre) een urgente brief naar de Europese Commissie om hun zorg uit te spreken over de situatie van Roma in Frankrijk (www.errc.org).

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.