Graaf Leo Tolstoj wordt vaak gezien als een van de grootste, meest invloedrijke Russische auteurs. Hij schreef veelgeprezen werken als Oorlog en vrede en Anna Karenina. Maar hij leed onder zijn rusteloze geweten en zijn zoektocht naar de Waarheid. Honderd jaar na zijn dood schetst VersPers zijn opvallende bestaan.  

Als Leo Tolstoj op 9 september 1828 in een prominente familie geboren wordt, valt niet te voorspellen dat ondanks zijn uiterst succesvolle schrijverschap iets anders dan literatuur het grootste deel van zijn leven zal vullen. Zijn ouders, die al vroeg sterven, behoren tot een van de oudste adellijke takken van het tsaristische Rusland. Zijn familie heeft al geruime tijd grote invloed in het wereldrijk. Zo werkt diplomaat Peter Tolstoj aan het begin van de achttiende eeuw nauw samen met Peter de Grote en wordt Dmitri Tolstoj in de tweede helft van de negentiende eeuw door Alexander II benoemd tot minister van Onderwijs en, later, van Binnenlandse Zaken. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.