Het museum Panorama Mesdag in Den Haag heeft een bijdrage van 1,4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie (EFRO) toegezegd gekregen. In tegenstelling tot de Nederlandse tendens te bezuinigen op cultureel erfgoed, ziet Europa het belang het oudste en grootste panorama ter wereld dat op de oorspronkelijke plaats is gebleven te behouden. Dit werd gevierd tijdens Open Projectendag op 3 oktober, de reden dat het museum Panorama Mesdag gratis toegankelijk was.  

Directrice Marijnke de Jong geeft op deze zonnige nazomerdag zelf rondleidingen en uitleg over de bestedingsplannen van het museum. Het panorama is één van de geselecteerde projecten om het toeristisch en economisch potentieel te verhogen in de stad, door te investeren in de belevingswaarde voor de huidige en toekomstige bezoeker. De directie geeft aan het geld te investeren in de restauratie en uitbreiding van het gebouw aan de Zeestraat in Den Haag. Hiermee wordt een oude rage weer nieuw leven ingeblazen.   

Panorama’s zijn overal in de wereld zeer geliefd geweest en deden het publiek versteld staan van de magische ervaring van ruimtelijke illusie. Tijdens de hoogtijdagen in de negentiende eeuw werden panorama’s wereldwijd geëxploiteerd, maar nadat de hype was overgewaaid, zijn slechts enkele bewaard gebleven. Tijdens een rondleiding in het museum wordt door de directrice, ondersteund door medewerkers en vrijwilligers, uitgelegd hoe bijzonder het Panorama Mesdag is: “Het is zowel de oudste ter wereld in zijn grootte als de oudste ter wereld op de oorspronkelijke plaats”.    

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.