Het Nederlandse asielbeleid is de laatste jaren steeds strenger geworden. In de nabije toekomst zal het voor immigranten alleen maar moeilijker worden om Nederland binnen te komen. Tenminste, als het aan de nieuwe centrumrechtse regering ligt. Wat zeggen verschillende partijen op de vraag of er nog wel ruimte overblijft voor vluchtelingen die écht bescherming nodig hebben?

Uit het gedoogakkoord tussen de VVD, PVV en het CDA blijkt dat de partijen een streng immigratiebeleid willen gaan voeren. De drie partijen zijn zelfs overeengekomen dat het kabinet initiatieven gaat nemen tot aanpassing van EU-richtlijnen en eventueel tot wijziging van verdragen. In de Europese richtlijnen zijn minimale verplichtingen vastgesteld, onder meer met betrekking tot asiel en immigratie. De nieuwe regering wil dat deze verplichtingen naar beneden worden afgesteld. Er zullen dus minder immigranten in Nederland worden toegelaten.
In maart 2010 besloot het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat de Nederlandse eisen voor gezinshereniging te streng waren. Van de partner in Nederland mag niet verlangd worden dat hij of zij minimaal 120 procent van het minimumloon verdient. Een uitspraak van het Hof is bindend en dus was Nederland verplicht de regelgeving aan te passen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.