De Wet Kraken en Leegstand, ingevoerd op 1 oktober 2010, zou moeten helpen tegen de leegstand. Ook zou het een oplossing moeten bieden tegen de verharding van de krakersscène. Tot nu toe lijkt het er echter niet op dat de gemeenten van plan zijn de wet ten uitvoer te brengen.

De wet is goed nieuws voor pandeigenaren: hun eigendomsrecht van onroerende zaken wordt nu beter beschermd. Voor krakers is de wet minder voordelig; zij kunnen elk moment op straat worden gezet.  Het doel van deze nieuwe wet is het tegengaan van kraken van lege panden en tegelijkertijd het terugdringen van de leegstand van bedrijfspanden. Concreet houdt de wet in dat kraken nu een misdrijf is, in plaats van een overtreding – dat betekent onder meer dat de kosten voor ontruiming en dergelijke van belastinggeld worden betaald. En bij een misdrijf horen zwaardere straffen: een kraker kan een tot twee jaar vastgezet worden. Of een pand nu een maand, een jaar of tien jaar leegstaat, dat maakt in tegenstelling tot voorheen voor de zwaarte van de straf niet meer uit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.