Constante pijn, extreme vermoeidheid en slapeloosheid. Zo ziet het leven eruit voor Kim (23), een jonge sportieve meid. Het begon zo’n negen jaar geleden met pijn in haar polsen en sindsdien is het alleen maar verergerd. Haar ziektebeeld lijkt erg op fibromyalgie, ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Een aandoening die je leven behoorlijk aan banden legt. Er zijn behandelmethoden, maar een gebrek aan diagnose belet Kim om daaraan te beginnen.

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsels en spieren’. Men heeft last van chronische pijn in de spieren en pezen. Daarbij treedt ernstige vermoeidheid op en vaak kan men op den duur niet meer slapen. Pijnstillers hebben geen effect. Het probleem is echter dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden is voor deze klachten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.