Robert Vuijsje deed in 2008 veel stof opwaaien met zijn roman ‘Alleen maar nette mensen’. Het boek vertelt het verhaal van David Samuels, een joodse gymnasiast uit Amsterdam Oud-Zuid. Werkelijk alles in zijn leven is al bepaald, de mensen met wie hij omgaat, dat hij aan de universiteit zal studeren en vooral dat hij met de eveneens joodse Naomi zal trouwen.

Alleen maar nette mensen. David is echter gefascineerd door donkere vrouwen met enorme rondingen. Dit tot ergernis van zijn ouders en vrienden, want David heeft het hier over vrouwen die in minder welgestelde buurten leven. Zijn fascinatie gaat over in een obsessie, waardoor zijn leven tamelijk leeg en doelloos begint te worden en bestaat uit slechts één ding: de zoektocht naar ‘zijn’ negerin. Zijn ouders vinden dat hij rijp is voor de psychiater. Tijdens zijn sessies bij dokter Bornstein komt naar voren dat hij op zoek is naar iets onmogelijks: de intellectuele negerin. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.