Vrouwen worden op vele manieren getroffen door oorlogen. Ze verliezen hun man, zijn slachtoffer van seksueel geweld en moeten huis en haard verlaten om te vluchten voor geweld. Toch zijn vrouwen niet alléén maar slachtoffer. Ze kunnen ook een actieve rol spelen in de oorlog en daarmee gunstige effecten teweeg brengen voor hun emancipatie. In Nepal werden vrouwen gedwongen zelfstandiger te worden zonder hun man aan hun zijde. Sommige vrouwen pakten zelf de wapens op. Daarmee is de vrouwenemancipatie in het land een paar kleine stapjes dichterbij gebracht. 

Binita is een ex-guerillastrijdster. Ook al heeft ze haar geweer al jaren niet meer gebruikt, onder haar communistische baret straalt de vechtlust nog uit haar ogen. Een vechtlust die niet alleen voort komt uit een communistische ideologie. “Wij vrouwen hebben laten zien dat we zijn als jongens, dat wij óók kunnen wat zij kunnen”. Binita behoort tot de grote groep meisjes en vrouwen die, toen de Maoïstische opstand in 1996 in Nepal uitbrak, de wapens pakte om zich aan te sluiten bij het Maoïstische leger. Op die manier daagden ze behalve de monarchie, ook traditionele rolpatronen in het patriarchale Nepal uit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.