Hoewel de overheid en ouders meebetalen en veel studenten werken naast hun studie, lenen studenten steeds meer en steeds vaker. Is studeren daadwerkelijk zo duur of leven studenten boven hun stand?

Studeren is niet goedkoop. Het collegegeld ligt rond de 1500 euro per jaar en daar komen ook nog de kosten van boeken, huur en levensonderhoud bij. De basisbeurs waar elke student de eerste vier jaar van zijn of haar studie recht op heeft, dekt slechts een deel van deze kosten. Studenten die op kamers wonen, krijgen minimaal 266 euro per maand, voor thuiswonende studenten is het minimum 95 euro. De overheid gaat er dan ook vanuit dat ouders een bijdrage leveren aan de studie van hun kind. Alleen als ouders niet in staat zijn om hun kind financieel te ondersteunen, komt de student in aanmerking voor een aanvullende beurs van rond de tweehonderd euro per maand. Het exacte bedrag is afhankelijk van het inkomen van de ouders en de woonsituatie van de student. Maar als een student zijn of haar hele studie zelf moet betalen, is het al met al nog steeds geen vetpot. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.