Congo is op 30 juni 2010 vijftig jaar onafhankelijk. Maar wat valt er te vieren? Het land wordt geteisterd door armoede, terreur, trauma’s bij voormalig kindsoldaten en slachtoffers van mensensmokkelaars. Is er een lichtpuntje in de recente geschiedenis van het land waarvoor de vlag uitgehangen kan worden? Ja, dat is er zeker: de negentig miljoen inwoners van Congo en hun levensverhaal.  

De Belgische cultuurhistoricus David van Reybrouck ging op zoek naar zo veel mogelijk Congolese ooggetuigen en verwerkte hun gezamenlijke historie in het boek ‘Congo, een geschiedenis’. Het is een dik geschiedenisboek in romanstijl geschreven. Daardoor leest het erg vlot. Congo wordt beschreven in het prekoloniale tijdperk, toen het land enkel nog als witte vlekken op Europese landkaarten voorkwam. Het vervolgt met de koloniale periode, onder koning Leopold II en het Belgisch bewind, waarna het boek besluit met de postkoloniale jaren van 1960 tot en met 2010. Aan de hand van archiefmateriaal, maar vooral door de beschrijvingen van de ooggetuigen wordt het volledige verhaal verteld. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.