Met de verkiezingen in het vooruitzicht, doen ook jongerenafdelingen van politieke partijen hun best om leden te werven. Het blijkt echter dat jongeren helemaal niet zitten te wachten op jongerenpartijen. Acties van partijen worden gewaardeerd, maar weinig jongeren worden actief lid van een jongerenpartij. Jongeren blijken verder te kijken dan hun eigen doelgroep.

Op landelijk niveau zijn van veel politieke partijen jongerenafdelingen actief. Ze richten zich op de jongere generatie die interesse heeft in politiek. De SGP-jongeren hebben het grootste aantal leden, maar liefst 12.000. Daarbij moet wel bedacht worden dat jongeren tot vijftien jaar gratis lid kunnen worden. Van de jongerenpartijen die betaalde leden hebben, is de SGP toch de grootste met 7.000 leden. Die van D66, de Jonge Democraten is de gelukkige tweede. Zij hebben sinds dit jaar 4.000 leden, melden ze op hun website. De leden van de Jonge Democraten worden volgens Carola Zandbergen vooral lid omdat ze achter de standpunten van de partij staan. Ze hebben bijna allemaal een combilidmaatschap voor de Jonge Democraten en D66, zegt ze in een interview met GeR, de nieuwssite van de Fontys School Journalistiek.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.