Europese regeringen zijn er om burgers te vertegenwoordigen en gerust te stellen. Maar de afgelopen jaren jagen ze hen continu de stuipen op het lijf. Terrorisme, vliegtuigrampen, griepepidemieën en natuurrampen voeden de angst onder de bevolking en leggen de vrijheid aan banden. De politiek en de media gebruiken dit soort incidenten om de aandacht van de burger te trekken. En de burger wordt steeds alerter. Maar in wiens belang?

‘Wakker schreeuwen’, was de titel van de column van Youp van 't Hek in het NRC Handelsblad na de commotie op de Dam in Amsterdam op 4 mei. Van ’t Hek vindt de reactie van de bevolking maar overdreven. “Natuurlijk was het moment onhandig, maar eigenlijk ook wel weer leerzaam. Inmiddels heeft de stumper zijn excuses aangeboden. Maar weet hij veel. Hij is niet ziek. Wij zijn het. Opgefokte doodsangst beheerst ons leven.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.