Hij was kapitein bij de Koninklijke Landmacht en werkte van oktober 1992 tot mei 1993 in Cambodja, toen dit door oorlog verscheurde land onder bestuur stond van de VN. De opera Turendot van Puccini was voor hem in die tijd van grote steun. Als hij het hoort, is hij meteen terug in Cambodja, in de ellende. De documentaire Crazy laat zien wat PTSS met veteranen doet. Dankzij meer informatie kan dit tegenwoordig beter worden behandeld.

Zes jaar na Cambodja vertelt militair Vincent Wolf aan filmmaker Heddy Honigman over zijn trauma. In de documentaire Crazy (1999), die in binnen- en buitenland in de prijzen viel, leert de kijker een aantal VN-militairen kennen. De blauwhelmen vertellen over hun herinneringen aan de oorlog en de muziek die zij daaraan koppelen. Op het horen van ‘hun’ liedjes en stukken reageren ze – jaren later – diep geëmotioneerd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.